pelso-logo

Pelsoproject Kft.

Hajótervező Mérnökiroda

Alapítva: 1991

Rólunk

Cégismertető

A Pelsoproject - Hajótervező Mérnökirodát - Péter Pál Lehel hajótervező mérnök egyéni vállalkozóként, 1991–ben alapította. Az iroda kezdetben 1 műszaki rajzolóval (Rózsa Lászlóné) és külsős hajótervezőkkel (+Kun Gábor, Szabó József, Szelle Zoltán, Virágh Zoltán) működött. A team 2000-ben 3 főállású fiatal mérnökkel bővült, ez egyben a rajztáblákkal történő végső szakítást, a számítástechnikára, CAD-rendszerre való teljes áthangolódást is jelentette. Hazai, német, osztrák és svájci megrendelőknek dolgozunk. Irodánk életében meghatározó szerepet játszott a Boden-tavi Bodan-hajógyár, velük közel 20 éves szoros együttműködésre tekinthetünk vissza. Itthon a Vízügyi Igazgatóságok, a Hajóker Kft, a Balatoni Hajózási ZRT, a Halászati ZRT, a már sikeres, és a még szárnyaikat bontogató hajózási vállalkozók, valamint a kishajósok-vitorlázók a legfontosabb partnereink.

Cégünk 2006-ban Kft.-vé alakult, jelenleg 4 szakmailag kiváló munkatárssal és igény szerint további, jól felkészült külső segítőkkel, a legmodernebb számítástechnikai háttérrel dolgozunk.

Fő profilunk a hajótervezés. Termékskálánkon a kedvtelési célú vitorlásoktól, motoros kishajóktól kezdve az 1000 személyes kirándulóhajókon keresztül az autószállító kompokig, áruszállító, vagy speciális rendeltetésű úszóművekig, jégtörőhajókig minden megtalálható. A tervezési feladatok mellett a hajók építési felügyeletét, kísérletek, döntéspróbák, zajszint-, lemezvastagság- és szilárdsági mérések elvégzését is vállaljuk, de megbízóinknak tanácsadással, értékbecsléssel, szakértői közreműködéssel, szakirányú tanulmányok elkészítésével is rendelkezésére állunk.

Csapatunk

Péter Pál Lehel

Péter Pál Lehel okl. hajómérnök, cégtulajdonos
hajótervező - szakértő
ügyvezető

1976-ban a Rostocki Egyetem Hajómérnöki karán végzett. Németországból hazatérve a Balatonfüredi Hajógyár tervezőirodáján dolgozott, ahol 1984-től főkonstruktőrként irányította a cég egyedi- és sorozattermékeinek kifejlesztését, tervezését, megvalósítását.
A 90-es évek elején rövid ideig az ÖSWAG Korneuburgi Hajógyárában (Ausztria) volt a hajótervező-iroda vezetője, de a gyár átszervezése, majd megszűnése miatt – bízva az itthon kibontakozó lehetőségekben - már végleges hazatérése előtt megalapította a Pelsoproject - Hajótervező Mérnökirodát.
A cég üzleti életének és szakmai munkájának irányítása mellett aktívan részt vesz a felnövekvő hajótervező- hajóépítő nemzedék oktatásában.

Matluka Ágoston

Matluka Ágoston okl. gépészmérnök,
hajótervező - szakértő

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett, 20 éves gyakorlattal, a számítástechnikai alkalmazások kiváló ismeretével rendelkezik. 
Másoddiplomaként a Dunaújvárosi Főiskolán Közgazdász szakmérnök képesítést szerzett.
Mérnökirodai munkájának szerves részét képezik az előtervek, projektek kidolgozása, különböző koncepciók műszaki-gazdaságossági értékelemzése, költségoptimalizálással összefüggő kérdések. Tervezőmérnökként elsősorban a hajók hajtásával, gépészeti,- felszerelési,- épületgépészeti terveivel foglalkozik, de otthonosan mozog az acélszerkezetek szilárdsági méretezésében, tervezésében, helyszíni művezetésben is.

Lukács Ádám

Lukács Ádám  okl. hajómérnök,
hajótervező - szakértő

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett, több, mint 10 éves gyakorlattal, a speciális számítástechnikai alkalmazások kiváló ismeretével rendelkezik.
Másoddiplomaként a Nyugat- Magyarországi Egyetemen Gazdálkodási menedzsment pénzügyi szakirányú végzettséget szerzett.

Szakterülete a hajók külső és belső formatervezése, súly- és úszáshelyzet számítások, ellenállás-számítások, hajótestek kialakítása korszerű felületmodellező szoftverekkel, stabilitás-számítások, szilárdsági számítások (véges elem analízissel), hajótest szerkezetek tervezése és alkatrész szintű kidolgozása, korszerű 3-dimenziós tervezőszoftverek segítségével. Propulziós számítások, motorbeépítés, tengelyrendszer, kormányrendszer tervezése. Gyártási rajzok, vágósablonok készítése. Műanyag- és szendvicsszerkezetek tervezése, gyártás műszaki irányítása.

Sábitz László

Sábitz László okl. hajómérnök

hajótervező - szakértő

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett, 10 éves mérnöki gyakorlattal, a számítástechnikai alkalmazások kiváló ismeretével rendelkezik. A mérnökiroda munkáját elsősorban 3D-s vizuális megjelenítésekkel, szilárdsági FE-számításokkal, CFD analízisekkel, szimulációkkal segíti. Konstruktőrként a hajótestek és felépítmények fémszerkezetének tervezésével és elemzésével foglakozik.

Korábbi munkatársaink, akik ma már máshol, részben új szakterületeken dolgoznak, de munkájukkal hosszú évekig hozzájárultak Mérnökirodánk sikeres fejlődéséhez, fennmaradásához:

Rózsa Lászlóné  (1991–2003)

Fülöp Tamás  (1999–2004)

Hunyadi Balázs (2002-2006)

Micskó Péter (2006- 2008)

Vig Márton (2000-2014)

<< Vissza a tetejére

<<< Vissza a kezdőlapra

Partnereink